Inför kvalet

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 10.41.05Imorgon klockan 07.30 svensk tid, är det dags för Kim att kliva in i VM tävlingarna borta i Moskva. Kim är redo och på frågan om han är laddad svarar han; “Ser fram mot det riktigt mycket, det ska bli så jävla kul! Jag har varit lugn sedan jag kom till Moskva, men för varje dag som gått har pulsen stigit lite och imorgon gäller det!”

Kim som efter tävlingen i finska Kuortane den 3 augusti, där Kim kom trea på 83,36m, har han finslipat på de sista detaljerna.
– Formen känns kanon, det var riktigt skönt att kasta så långt som jag gjorde i Kourtane. Det var mitt livs näst längsta kast, jag kunde inte drömma om ett bättre genrep.

Flera experter och journalister, håller Kim, efter stora guldfavoriten Abeba Aregawi, som ett av Sveriges största medaljhopp. Mycket press på en VM debutants axlarkan tyckas, men Kim ser det istället som något kul.
– Jag har sett vad en del experter har sagt. Men jag känner ingen press, tvärtom ser jag det som något kul. Jag har ingenting att förlora, utan ska bara gå in och göra min tävling och kasta så långt jag kan. Först är det kvalet, där det gäller att vara bland de tolv främsta. Klarar jag bara av det, så kan vad som helst hända i finalen.

Kim kastar imorgon i den första av två kvalgrupper. Det är 16 kastare i den första och 17 i den andra som ska göra upp om 12 finalplatser. Här kommer en summering av alla förutsättningar.

Kvalgränsen är satt till 82.50m, en längd som Kim har kastat längre än vid 4 tillfällen den här sommaren. Historiskt sett räcker det dock att kasta lite under direktkvalet. Vid de tre senaste VM tävlingarna har följande krävts:

  • Daegu 2011 – Här var finländaren Antti Ruskanen 12:e och sista kastare till final med sin 81,03m och endast två kastare klarade direktkvalgränsen.
  • Berlin 2009 – Även här var det finlänadren Ruuskanen som var 12:e och sista kastare till final, den här gången på en betydligt lägre nivå där 78,69m räckte för att gå till final. Här var det tre kastare som klarade direktkvalgränsen.
  • Osaka 2007 – I Osaka räckte det också till final med ett kast som var under 80m. Lettländaren Eriks Rags tog den sista finalplatsen med 79,79m. Här var det dock så många som åtta kastare som klarade direktkvalgränsen.

Om man tar ut ett snitt på de här tre tävlingarna, så tar man sig till final på strax under 80m, nämligen 79,84m. Kval är väldigt speciella tävlingar, det är tidigt på morgonen och du har bara tre kast. Det kan bli mycket nerver om man inte direkt går in och sätter ett bra resultat. Går man ingen startlistan för VM, så hittar vi Kim årsbästamässigt på en 11:e plats. Men som sagt, ett kval är ett kval.

TV4 sänder morgondagens tävlingar med start kl 07:25.