Kim 3:a i Finnkampen

Kim 3:a i Finnkampen

Att spjut är den grenen, som av finländarna själva, är den enda som räknas är ingen lögn. Nationalgrenen har genom åren inneburit många finska segrar, många gånger trippelsegrar. Inför årets tävling var det upplagt för en riktigt kvalitativ tävling med 5 kastare som i år kastat över 83m. Och visst fick vi se kvalité! Även om tävlingen startade lite trevande med bara Tero Pitkämäki över 80m i första omgången, med sina 82,74m. I den andra kastar Kim 82,21m och går upp på andra plats. I den tredje om gången är det åter bara Pitkämäki som når över 80m, men han gör det med marginal och drygar ut sin ledning till 85,15m! Där och då vaknar resten av startfältet till liv och 80m kasten kommer på löpande band! I den fjärde omgången kastar Ari Mannio 81,28m och Antti Ruuskanen 85,07m. Ställningen så långt i tävlingen:

Pitkämäki – 85,15m
Ruuskanen – 85,07m
Amb – 82,21m
Mannio – 81,28m
Smalios – 78,59m (Nytt årbästa av Jiannis som lovar gott inför nästa säsong)
Wallin – 76,72m

Så långt ingen finska trippel och bara Kim som kunde utmana finnarna. Men det skulle visa sig att Gabbe inte alls var nöjd med att ligga på sista plats i denna prestige fyllda tävling. Inför den sista omgången var placeringarna oförändrade och Smalios och Mannio avslutade med X i protokollet. Då slog Gabbe till, efter att ha fått en fin träff landade spjutet på 81,75m och Gabbe gick förbi Mannio upp på 4:e plats i tävlingen. Ruuskanen mäktade inte med att utmana Pitkämäki och även om Kim ökade till 82,82m i sitt sista kast så kunde Pitkämäki defilera hem segern genom att slå till med tävlingens längsta kast, i tävlingens sista kasta. Segerresultatet skrevs till 86,38m!

Det är enkelt att summera årets finnkamp som högsta internationella klass, alltså hela fem kastare över 81m. Dubbelseger för finnarna, kanske blev det ett litet plåster på såren när Sverige vann både herr- och damkampen!

Här är ett klipp på Kims bästa kast i tävlingen: